89

    De kunst van het

hoofdrekenen


Redactie Willem Bouman
  
Bedoeld voor Eenieder die zijn eigen rekenkunst wil verbeteren.
  
Uitgave 2e druk, 2018
ISBN 978-90-5041-164-6
 260 pagina's
Prijs € 25,00

Het rekentalent van Willem Bouman (1939) viel al vroeg op: als 9-jarige kon hij al alle vermenigvuldigingen van getallen van twee cijfers uit zijn hoofd uitrekenen. Op de middelbare school de kwadraten van alle getallen tot 1000 en de derde machten van alle getallen tot 100. Ook rekende hij toen al vierkantswortels uit van getallen van 10 cijfers en derde wortels uit getallen van vijftien cijfers. Tegen alle verwachtingen in ging hij niet naar de hbs-B maar naar de hbs-A, met talen, economie en handelsrekenen. Na de hbs ging hij naar het Instituut voor de autohandel. Vervolgens is hij werkzaam geweest als automonteur, vertegenwoordiger vrachtautobanden en cursusleider bij het trainingscentrum van Michelin.

Pas na zijn pensioen begon Bouman aan de actieve rekenpraktijk. In 2006 nam hij volkomen onvoorbereid deel aan het wereldkampioenschap hoofdrekenen, en werd meteen 7e. Inmiddels heeft hij drie wereldrecords op zijn naam staan en ontving hij in 2014 de 'Prix d' Excellence'. Hij is zich steeds verder gaan verdiepen in de methodes van het hoofdrekenen. Daarbij staat modulo-rekenen centraal. Volgens zijn rekenvrienden is er wereldwijd niemand die zo creatief is met modulo-rekenen als hij. De vraag om zijn fabuleuze kennis van het hoofdrekenen en de daarbij gebruikte methodes in een boek neer te leggen hebben tot de verschijning van dit werk geleid.

"Willem Bouman behoort tot de beste hoofdrekenaars ter wereld. Het is fascinerend kennis te nemen van de methodes die hij gebruikt, bijvoorbeeld om grote getallen te ontbinden in priemgetallen of daarvan de wortel te nemen. Dit en vele andere verbluffende rekenmethodes worden in het boek op enthousiaste en toegankelijke wijze gepresenteerd. Van harte aanbevolen voor jong en oud!"
Professor Henk Tijms
voorzitter van de Stichting Goed Rekenonderwijs

 Inhoudsopgave
1. Getallen
2. Basisbewerkingen
3. Meer over de kruismethode
4. Modulo-rekenen, inleiding
5. Breuken, speciaal
6. Delen
7. De Chinese Reststelling
8. Structuur in de kwadraten
9. Vierkantswortels
10. Ontbinden in factoren
11. Structuur in de derde machten
12. Priemgetallen vinden
13. Modulo-rekenen
14. Machtsverheffen
15. Opgaande vierde wortels
16. Structuren in de vijfde macht
17. Tabel van de 10de macht en hoger
18. Diofantische vergelijkingen
19. Gemengde bewerkingen
20. Vreemd geld omrekenen
21. Kalenderrekenen
22. Vier opeenvolgende priemgetallen
23. 'Der rasche Ruckwartsrechner'

Willem Bouman heeft regelmatig demonstraties van zijn rekenkunst gegeven. Ook trad hij diverse malen op in tv-programma's. Wilt u de auteur in actie zien, dan kunt u video's bekijken op de website willemboumanrekenen.nl.