• WISKUNDEBOEKEN
 • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
 • MEER DAN 150 TITELS!

Op de Schouders van Reuzen

de mechanica van Isaac Newton

Maris van Haandel, Gert Heckman

€ 18,-

incl. 9% BTW

In dit boek wordt Newtons gravitatieleer behandeld op een manier die op twee punten afwijkt van de gebruikelijke uitleg in hedendaagse tekstboeken. Enerzijds krijgt de historische ontwikkeling van het vakgebied veel aandacht. Anderzijds is de behandeling Euclidisch meetkundig van aard, in tegenstelling tot de meer rekenkundige aanpak in de moderne teksten.

Deel: Epsilon Uitgaven 62 | ISBN: 9789050411073 | Druk: 2, 2019 | Aantal pagina’s: 104 | Onderwerp: meetkunde, natuurkunde | Doelgroep: bovenbouw havo/vwo, studenten hogeschool, studenten universiteit

Op voorraad

Maris van Haandel is gepromoveerd op het gebied van de analyse te Nijmegen en is nu docent wiskunde aan het RSG Pantarijn te Wageningen.

Gert Heckman is hoogleraar meetkunde aan de Radboud Universiteit.

 1. Het inwendig product
 2. Het uitwendig product
 3. Vlakke krommen en ruimtekrommen
 4. De tweewielerkromme van Copernicus
 5. De wetten van Kepler
 6. De beweging van projectielen bij Galilei
 7. De wetten van Newton
 8. Het gereduceerde Kepler probleem
 9. Het bewijs van Newton in de principia
 10. Het algemeen scholium van Newton
 11. De ’Lost lecture’ van Feynman
 12. De wet van Coulomb
 13. De meetkunde van paraboolbanen
 14. Het tekort van de klassieke mechanica
 15. Tabellen
 16. Literatuur

Meer informatie

Algemeen wordt de Principia van Isaac Newton uit 1687, waarin hij zijn theorie van zwaartekracht formuleert, gezien als een van de meest revolutionaire werken binnen de natuurwetenschap. Op basis van twee eenvoudige wetten, de Bewegingsvergelijking en de Gravitatiewet, ontvouwt Newton zijn theorie, waarmee hij de wetten van Kepler over planeetbewegingen en de Valwet van Galilei voor projectielen langs wiskundige weg kan afleiden. De meetkundige route in dit boek heeft didactisch grote voordelen ten opzichte van de gebruikelijke rekenkundige weg. De tekst is ontstaan uit een masterclass voor 6 vwo-leerlingen, gegeven aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.