Muziek uitgedrukt in getallen
de toonklasseverzamelingentheorie en haar toepassingen
Aline K. Honingh, Michiel Schuijer
€ 13,50
incl. 9% BTW
Het is in eerste instantie misschien een vreemd idee om muziek in getallen te willen uitdrukken, maar het zal blijken dat dit soms nuttig kan zijn. Deze Zebra gaat over de toonklasseverzamelingentheorie (Engels: pitch-class set theory), die aan toonhoogten getalswaarden geeft. Op deze manier kunnen bepaalde muzikale technieken verrassend eenvoudig worden beschreven, zoals bijvoorbeeld transpositie en inversie. We zullen zien dat de toonklasseverzamelingentheorie ons helpt de structuur van verschillende soorten muziek sneller te doorgronden. En dat de theorie componisten op ideeën heeft gebracht. Dit boekje is bedoeld voor de muziekliefhebber die een wiskundige benadering niet uit de weg gaat. De tekst bevat opgaven bij ieder hoofdstuk en tevens suggesties voor eigen onderzoek.
Deel: Zebra-reeks 36 | ISBN: 9789050411370 | Druk: 2, 2021 | Aantal pagina’s: 76 | Onderwerp: rekenen, toepassingen van de wiskunde, muziek | Doelgroep: bovenbouw havo/vwo, algemeen geïnteresseerden | Vak: wiskunde A, wiskunde B, wiskunde C, wiskunde D
Aline K. Honingh is onderzoeker op het gebied van computationele muziekwetenschap,verbonden aan het Institute for Logic, Language and Computation aande Universiteit van Amsterdam.
Michiel Schuijer is musicoloog en muziektheoreticus, als lector verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
- Introductie
- Toonklasseverzamelingen
- Operaties op toonklasseverzamelingen
- TKV-klassen
- Gelijksoortigheid
- Toepassingen
- Suggesties voor eigen onderzoek
- Antwoorden