• WISKUNDEBOEKEN
  • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
  • MEER DAN 150 TITELS!

Honderd gevangenen en een gloeilamp

Hans van Ditmarsch, Barteld Kooi

€ 10,-

€ 20,-

incl. 9% BTW

Dit boek bevat negen logische puzzels. Al deze puzzels gaan over wat jij weet over wat een ander weet. Het zijn kennispuzzels. Dit leidt tot schijnbaar tegenstrijdige formuleringen, waarin iemand door te zeggen dat hij of zij iets niet weet, uiteindelijk toch kan leren dat hij of zij het wel weet. Dit soort puzzels hebben aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de kennislogica en van de logica van kennisverandering. Deze modale logica’s worden sinds enige tientallen jaren gebruikt in vakgebieden als wiskunde, informatica, wijsbegeerte, economie, en cognitiewetenschap.

Deel: Epsilon Uitgaven 73 | ISBN: 9789050411325 | Druk: 1, 2013 | Aantal pagina’s: 100 | Doelgroep: algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

Hans van Ditmarsch is senior onderzoeker bij de onderzoeksorganisatie CNRS in Frankrijk en werkt aan het LORIA in Nancy. Daarvoor heeft hij gewerkt in Spanje, in Schotland, in Nieuw-Zeeland en ook in Nederland. Hij is het levende bewijs dat teveel mobiliteit uiteindelijk een succesvolle wetenschappelijke carrière niet in de weg hoeft te staan.

Barteld Kooi is hoogleraar logica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft daar ook gestudeerd, een postdoc gedaan en werd er vervolgens universitair docent. Hij is het levende bewijs dat mobiliteit helemaal niet noodzakelijk is voor een succesvolle wetenschappelijke carrière. Blijf gewoon zitten waar je zit!

1. Opeenvolgende getallen
2. Een onverwacht proefwerk
3. Modderige kinderen
4. Monty Hall
5. Russische kaarten
6. Wie heeft de som?
7. Som en product
8. Het twee-enveloppenprobleem
9. Honderd gevangenen en een gloeilamp

A. Antwoorden

Meer informatie

In de negen afzonderlijke hoofdstukken van het boek worden de puzzels stapsgewijs opgevoerd, waarbij je als lezer zelf verschillende problemen kunt oplossen voordat je het antwoord raadpleegt. Ook wordt uitvoerige informatie gegeven over de vaak exotische herkomst van de puzzels. Een ervan gaat terug tot een Duitse vertaling uit 1832 van een werk van de Franse schrijver Rabelais! Het boek is opgesierd met illustraties van Elancheziyan.