• WISKUNDEBOEKEN
 • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
 • MEER DAN 150 TITELS!

Kansrekening

het zekere van het onzekere

Herold G. Dehling, J. Niels Kalma

€ 29,-

incl. 9% BTW

Dit boek bevat de basisbegrippen van de kansrekening met vele concrete toepassingen en voorbeelden. Het is de bedoeling van de auteurs om zoveel mogelijk de charme van het vak te laten zien zonder al te veel axiomatiek. Het resultaat is een stenische tekst zonder dat de lezer al te streng wordt aangepakt. Belangrijke gedachten uit de kansrekening kunnen met behulp van discrete experimenten worden uitgelegd en dat gebeurt dan ook veelvuldig in dit boek. In het verwante vakgebied statistiek heeft men vaak inzicht nodig in continue verdelingen; ook hier wordt aandacht aan besteed. Het boek is gebaseerd op vele jaren ervaring met onderwijs aan eerstejaars studenten. De didactische opzet maakt het geschikt voor zelfstudie en tevens als achtergrond voor leraren vwo en hbo, die deze stof moeten doceren.

Deel: Epsilon Uitgaven 36 | ISBN: 9789050410922 | Druk: 3, 2019 | Aantal pagina’s: 270 | Onderwerp: kansrekening en statistiek | Doelgroep: studenten hogeschool, studenten universiteit

Op voorraad

Herold Dehling werd in 1954 geboren in Westrhauderfehn (Duitsland). Hij studeerde wiskunde aan de universiteit van Göttingen en aan de universiteit van Illinois te Urbana. In 1981 promoveerde hij in Göttingen bij M. Denker. Van 1988 tot 2000 was hij als universitair hoofddocent, en vanaf 1996 tevens als bijzonder hoogleraar wiskunde verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Sinds 2000 heeft hij de leerstoel voor kansrekening en haar toepassingen aan de Ruhr-Universität Bochum.

Niels Kalma (1934-2016) werd geboren in St. Jacobiparochie. Hij studeerde wiskunde in Groningen en promoveerde aldaar bij A.J. Stam. Hij was tot 1999 als universitair hoofddocent wiskunde verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen.

 1. Inleiding
 2. Elementaire combinatoriek
 3. Onafhankelijkheid en voorwaardelijke kansen
 4. Stochastische variabelen en hun verdelingen
 5. Verwachtingswaarde en variantie
 6. Meerdimensionale stochasten
 7. Continue verdelingen
 8. Meerdimensionale continue verdelingen
 9. De Centrale Limietstelling
 10. Het Poissonproces
 11. Statistische toepassingen
 12. Enkele convergentiebegrippen