• WISKUNDEBOEKEN
 • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
 • MEER DAN 150 TITELS!

L.E.J. Brouwer en de grondslagen van de wiskunde

Dirk van Dalen

€ 10,-

€ 24,-

incl. 9% BTW

De basis voor het intuïtionisme in de wiskunde werd gelegd in Brouwers eigenzinnige en nog steeds goed leesbare dissertatie. Deze uitgave bevat de oorspronkelijke tekst, Brouwers wijzigingen, annotaties en commentaren van tijdgenoten. De teksten geven een helder beeld van Brouwers wiskunde en van zijn karakteristieke en compromisloze stijl, die hij vanaf zijn mystieke boekje Leven, Kunst en Mystiek (1905) tot zijn laatste filosofische artikel ’Conciousness, Philosophy and Mathematics’ (1948) trouw bleef.

 

Deel: Epsilon Uitgaven 51 | ISBN: 9789050410939 | Druk: 2, 2005 | Aantal pagina’s: 224 | Onderwerp: filosofie en grondslagen | Doelgroep: algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

Dirk van Dalen is emeritus hoogleraar van de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde bij Brouwers opvolger A. Heyting en is sinds 1960 verbonden aan de faculteiten der Wiskunde en de Wijsbegeerte. Hij doceerde bovendien aan het M.I.T. en de Universiteit van Oxford. Zijn publicaties gaan voornamelijk over de logica en de wijsbegeerte van de wiskunde. Van zijn hand verschenen een Nederlandse biografie van Brouwer en een Engelstalige wetenschappelijke biografie.

 1. Correspondentie Brouwer - Korteweg
 2. Afgewezen fragmenten
 3. Dissertatie
 4. Aangaande de dissertatie
 5. Mannoury’s boekbeoordelingen
 6. Brouwer over Mannoury’s recensie
 7. Onbetrouwbaarheid der logische principes
 8. Intuïtionisme en formalisme
 9. Addenda en corigenda

Meer informatie

In de negentiende eeuw ontwikkelde de wiskunde zich naar steeds grotere abstractie, met als hoogtepunt Cantors verzamelingsleer. Waar sommige wiskundigen de onverwachte gevolgen (onder andere paradoxen) probeerden te bezweren door wiskunde tot een formeel spel met symbolen te verklaren, werd in Nederland door L.E.J. Brouwer een contra-revolutie georganiseerd onder de slogan ’wiskunde is construeren in de geest’. Brouwers doctrine, later door hem intuïtionisme genoemd, is het onderwerp van zijn proefschrift in 1907. Deze in 1881 geboren zoon van een schoolmeester bleek een wiskundig genie te zijn; na zijn promotie werkte hij zich in drie jaar tijd op tot de leidinggevende vernieuwer van de topologie, met name bekend om zijn dekpuntstelling. Na 1918 werkte hij voor de wiskunde een nieuw intuïtionistisch programma uit dat hem uiteindelijk een pijnlijk conflict met de formalist Hilbert bracht.