• WISKUNDEBOEKEN
  • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
  • MEER DAN 150 TITELS!

Leonhard Euler

Een man die kan tellen

Andreas K. Heyne, Alice K. Heyne

€ 12,-

incl. 9% BTW

In zijn hoofd zette hij de wereld van de wiskunde op zijn kop. Hij berekende vloeistofstromingen, het traagheidsmoment, ontwikkelde de varatierekening en de moderne getallentheorie. Als wetenschapper staat hij op een lijn met Newton en Einstein. Ingenieurs over de hele wereld werken dag in, dag uit met zijn formules- zowel om de scheepsromp van de ’Alinghi’ te bouwen, als om de trillingen van het ’Viaduc de Millau’, de hoogste autowegbrug ter wereld, te berekenen. Bovendien was hij ook iemand die van een knus en rustig huiselijk leven hield- niet altijd vanzelfsprekend in de tijd toen Sint-Petersburg gesticht werd en het vermoorden van Russische tsaren dagelijkse kost was, of in Berlijn ten tijde van de Silezische Oorlogen. En zeker niet te midden van een grote troep kinderen. Dit stripverhaal vertelt het leven van het genie uit Bazel, dat 300 jaar geleden geboren, zou uitgroeien tot een van de productiefste wiskundigen uit de geschiedenis.

 

Deel: Epsilon Uitgaven 60 | ISBN: 9789050411028 | Druk: 1, 2008 | Aantal pagina’s: 60 | Onderwerp: getallen, grafen, geschiedenis van de wiskunde | Doelgroep: bovenbouw havo/vwo, studenten hogeschool, studenten universiteit, leraren en leraren in opleiding, algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

De tekst van dit stripboek is geschreven door Andreas K. Heyne en Alice K. Heyne. De tekeningen zijn gemaakt door Elena S. Pini. Het boek is naar het Nederlands vertaald door André Victor.

Dit stripboek gaat niet over Eulers wiskunde, al geeft het wel een goede indruk van Eulers ongelooflijke productiviteit in heel uiteenlopende delen van de wiskunde en de natuurkunde: van integraalrekening tot scheepsbouw, van muziektheorie tot optica. Een boek voor iedereen die van stripboeken houdt en het leuk vindt om in korte tijd een beeld van Eulers leven te krijgen. Lekker ongenuanceerd, zoals dat bij een stripboek hoort. Is het een kinderboek? Ook, natuurlijk, maar het is toch bovenal een geslaagde poging om Euler onder een breed publiek onder de aandacht te brengen – een aanrader dus, zowel voor uzelf als voor uw niet-wiskundige vrienden! Jan Draisma over de Duitstalige versie in het Nieuw Archief voor Wiskunde, september 2007.

Meer informatie

Dit boek is een initiatief van de Euler-Kommission in Basel, Zwitserland, naar aanleiding van het 300ste geboortejaar van Leonhard Euler, die in 1707 in Basel geboren is. De oorspronkelijke Duitstalige uitgave is onder de titel ’Leonhard Euler: Ein Mann, mit dem man rechnen kann’ uitgegeven door Birkhaüser. Deze Nederlandstalige versie is een gezamenlijke uitgave van Die Keure in België en Epsilon Uitgaven.