• WISKUNDEBOEKEN
 • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
 • MEER DAN 150 TITELS!

Ruimte, tijd, materie

Hoe de moderne natuurkunde ons voorbij de intuïtie laat kijken

Roel Andringa-Boxum

€ 40,-

incl. 9% BTW

Wat is de samenhang tussen ruimte, tijd en materie? In de twintigste eeuw zijn eeuwenlang gekoesterde ideeën over ruimte, tijd en materie overboord gegaan en bleek de werkelijkheid vreemder te zijn dan onze alledaagse ervaring ons influistert. In dit boek lees je hoe de fundamentele natuurkunde ons beeld van de werkelijkheid heeft bijgesteld en worden vragen beantwoord als wat de rol van wiskunde in de natuurkunde is, hoe een knikkerbaan dwars door de aarde zich verhoudt tot een kwantumveld, wat een ’theorie van alles’ precies inhoudt, hoe je stralende zwarte gaten kunt verklaren met ronddraaiende speeltoestellen, wat snaren zo bijzonder maakt, waarom ’virtuele deeltjes’ vaak verkeerd worden begrepen, wat we wel en niet weten over de oerknal, en nog veel meer.

Deel: Epsilon Uitgaven 95 | ISBN: 9789050411820 | Druk: 2, 2022 | Aantal pagina’s: 548 | Onderwerp: toepassingen van de wiskunde, natuurkunde | Doelgroep: bovenbouw havo/vwo, studenten hogeschool, studenten universiteit, algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

Roel Andringa-Boxum (1984) studeerde natuurkunde en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de vakgroep kwantumzwaartekracht en kosmologie op een herformulering van Newtons zwaartekrachtstheorie. Hij is al jarenlang actief in het populariseren van wetenschap via artikelen, lezingen en internetfora. Na zijn promotie is hij het onderwijs ingegaan.

 1. Twijfel en verwondering
 2. Spelen met symbolen
 3. Klassieke mechanica
 4. De Newtonse Titanic
 5. Kwantummechanica
 6. Al is de waarnemer nog zo snel ...
 7. Algemene relativiteit
 8. Kosmologie
 9. Het Standaardmodel
 10. Kwantumveldentheorie
 11. Kwantumzwaartekracht
 12. Snaartheorie
 13. Holografie
 14. Natuurkunde en filosofie
 15. Leren loslaten

Na zijn promotie in de theoretische natuurkunde ging Roel Andringa-Boxum uit Steenwijk zijn andere passie achterna: het onderwijs. Dat betekende echter niet dat zijn fascinatie voor de fundamentele natuurkunde hem losliet. Dit boek is de ultieme poging om de schoonheid van fundamenteel natuurwetenschappelijk onderzoek bij een zo breed mogelijk publiek te brengen. Steenwijker Courant, 5 mei 2020

 

 

Meer informatie

Van alle theorieën worden zowel conceptuele en filosofische als historische en wiskundige aspecten besproken. Wiskundige voorkennis is echter nauwelijks nodig en wordt bovendien grotendeels herhaald. Dat maakt dit boek geschikt voor iedereen die de allerlaatste ontwikkelingen in de fundamentele natuurkunde wil begrijpen en nieuwsgierig is welke opvattingen over ruimte, tijd en materie in de eenentwintigste eeuw wel eens zouden kunnen gaan sneuvelen.