• WISKUNDEBOEKEN
 • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
 • MEER DAN 150 TITELS!

Turbulentie

theorie en toepassingen van turbulente stromingen

Frans T.M. Nieuwstadt

€ 27,-

incl. 9% BTW

De dynamica van continue media zoals vloeistoffen of gassen, is gebaseerd op de wetten van Newton. Hoewel de vergelijkingen die deze wetten weergeven deterministisch zijn, blijken de oplossingen in een aantal gevallen slecht voorspelbaar gedrag op te leveren. Men associeert dit in de stromingsleer met het verschijnsel turbulentie, dat een eeuw geleden voor het eerst uitvoerig werd onderzocht door O. Reynolds. In dit inleidende boek wordt zowel theorie behandeld als toepassingen gegeven. De verschillende bewegingsvergelijkingen die turbulente stroming beschrijven, worden afgeleid en bestudeerd. Een belangrijke rol spelen de energetische aspecten van de stroming, met name, de wijze hoe energie wordt getransporteerd van macro- naar microstructuur. De toepassingen gaan over onderwerpen als sluitingsmodellen, de correlatie functie en het spectrum, en turbulente diffusie. Aan de tekst zijn een groot aantal vraagstukken toegevoegd.

Deel: Epsilon Uitgaven 24 | ISBN: 9789050410281 | Druk: 4, 2016 | Aantal pagina’s: 216 | Onderwerp: toepassingen van de wiskunde, natuurkunde | Doelgroep: studenten hogeschool, studenten universiteit

Op voorraad

Frans Nieuwstadt (1946-2005) studeerde vliegtuigbouwkunde in Delft en numerieke stromingsleer aan het California Institute of Technology. Hij promoveerde in 1981 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam bij H. Tennekes, was werkzaam bij het KNMI en de Rijksuniversiteit te Utrecht en was vanaf 1986 hoogleraar stromingsleer aan de Technische Universiteit te Delft. Hij bekleedde een aantal redacteurschappen en was hoofdredacteur van Applied Scientific Research.

 

 1. Inleiding
 2. Bewegingsvergelijkingen
 3. Stabiliteitsanalyse
 4. De kenmerken van turbulentie
 5. Statische beschrijving van turbulentie
 6. Turbulente stromingen
 7. Kinetische energie
 8. Vorticiteit
 9. Correlatiefunctie en spectrum
 10. Turbulente diffusie