• WISKUNDEBOEKEN
  • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
  • MEER DAN 150 TITELS!

Cosmotheoros

de wereldbeschouwer

Christiaan Huygens

€ 29,-

incl. 9% BTW

De Cosmotheoros is het laatste boek van Christiaan Huygens. Het is niet zijn meest fundamentele, maar ongetwijfeld zijn populairste werk. Bij de dood van Huygens schreef Leibniz: "Het verlies van de illustere Heer Huygens is onschatbaar... Ik hoop dat hij zijn boek over het wereldstelsel en over de gesteldheid van de planeten afgekregen heeft." Het boek verscheen in 1698 en bevat gedetailleerde beschouwingen over planeten en ’dwaalsterren’ en de vraag of daar menselijk leven op voorkomt. Huygens vond het hoogmoed om te denken dat alleen op onze aarde menselijk leven wordt aangetroffen. In de Cosmotheoros komen zowel filosofische als natuurwetenschappelijke redeneringen en speculaties over dit onderwerp voor, waarbij de auteur alle kennis en ervaring uit zijn leven gebruikt.

Deel: Epsilon Uitgaven 11 | ISBN: 9789050410151 | Druk: 5, 2016 | Aantal pagina’s: 254 | Onderwerp: geschiedenis van de wiskunde, toepassingen van de wiskunde, natuurkunde | Doelgroep: algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

Christiaan Huygens (1629-1695) werd in de tweede helft van de zeventiende eeuw beschouwd als Europa’s grootste wiskundige en natuurwetenschapper. Hij is ongetwijfeld een van de twee of drie geniën die Nederland heeft voortgebracht. Huygens heeft vele ontdekkingen en uitvindingen op zijn naam staan, zoals de ringen van Saturnus en de slingerklok. Een van zijn fundamentele bijdragen is de theorie over de voortplanting van het licht, in de natuurkunde bekend als het ’principe van Huygens’. In zijn werk combineert hij op scherpzinnige wijze wiskundige redeneringen en natuurkundig inzicht. Hierdoor is hij een van de eerste moderne geleerden, ver vooruit op bijvoorbeeld Descartes. Christiaan, zoon van de bekende dichter en diplomaat Constantijn Huygens, groeide op samen met zijn broer Constantijn jr. met wie hij vele interesses gemeen had en met wie hij een levenslange vriendschap onderhield.

Meer informatie

De oorspronkelijke Latijnse uitgave verscheen in 1698 bij Adriaan Moetjens, Den Haag. De vertaling in het Nederlands door Pieter Rabus uit Rotterdam verscheen een jaar later in 1699 bij Barend Bos, Rotterdam; vanaf de derde druk in 1754 bij Steven van Esveldt, Amsterdam; en vanaf de vierde druk in 1989 bij Epsilon Uitgaven.