• WISKUNDEBOEKEN
 • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
 • MEER DAN 150 TITELS!

Het leven van Sterren

van stofwolk tot zwart gat

Frank Verbunt

€ 23,-

incl. 9% BTW

In de laatste jaren van de 20e eeuw is onze kennis over sterren en planetenstelsels enorm toegenomen door de grotere nauwkeurigheid van technologisch vernieuwde telescopen. Dat leverde veel nieuwe ontdekkingen op, zoals de neutrino’s van de Zon, trans-neptuniaanse planeten, bruine dwergen, neutronensterren en zwarte gaten. Na een korte inleiding over de Zon en haar planeten, geeft dit boek een overzicht van de waarnemingen die aan onze huidige kennis ten grondslag liggen, en van de natuurkunde die het leven van de sterren beschrijft. Vervolgens geeft het een beschrijving van geboorte, leven en einde van sterren. Het besluit met een beschrijving van waarnemingen aan neutronensterren en zwarte gaten, en hun rol in het testen van de algemene relativiteitstheorie. Opgaven stellen de lezer in staat zich te oefenen in het handig en snel afschatten van belangrijke fysische parameters van sterren.

Deel: Epsilon Uitgaven 59 | ISBN: 9789050411226 | Druk: 3, 2019 | Aantal pagina’s: 176 | Onderwerp: natuurkunde | Doelgroep: studenten hogeschool, studenten universiteit, algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

Frank Verbunt werd geboren in 1953, groeide op in Tilburg en studeerde aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1982 promoveerde. Daarna werkte hij enige jaren aan het Institute of Astronomy te Cambridge (U.K.) en aan het Max Planck Institut für extraterrestrische Physik te Garching bei München, om in 1989 terug te keren naar het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht als hoogleraar hoge-energie astrofysica. Zijn onderzoek omhelst onder andere neutronensterren, dubbelsterren, bronnen van röntgenstraling, en sterhopen. Hij werkt nauw samen met onderzoekers van het Laboratorium voor Ruimte-onderzoek (SRON) te Utrecht.

 1. Inleiding
 2. Het zonnestelsel
 3. Bepaling van fysische parameters van afzonderlijke sterren
 4. Groepen van sterren
 5. Interstellaire materie en vorming van sterren
 6. De vergelijkingen voor sterstructuur
 7. Structuur van sterren
 8. Evolutie van sterren
 9. Neutronensterren en Zwarte Gaten