• WISKUNDEBOEKEN
  • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
  • MEER DAN 150 TITELS!

Verkiezingen, Agenda’s en Manipulatie

een inleiding tot de sociale keuzetheorie

Antonius Storcken, Harrie de Swart

€ 10,-

€ 22,-

incl. 9% BTW

Beslissingen komen vaak tot stand na het opstellen van een agenda voor een vergadering, waarbij een bepaald stemmechanisme wordt gevolgd. De samenstelling van bestuursraden en parlementen ontstaat eveneens door de toepassing van een tevoren afgesproken stemmechanisme, denk aan het Britse of Nederlandse systeem voor parlementsverkiezingen. In dit boek over sociale keuzetheorie wordt nagegaan hoe ’goed’ deze beslissingsregels zijn, wat de wenselijke eigenschappen zijn van agenda’s en verkiezingen en welke gevolgen de keuze van een bepaald stemmechanisme kan hebben. De discrete wiskunde die hierbij gebruikt wordt leidt tot een verrassende kritiek op veel gebruikte verkiezingssystemen. Uit de onmogelijkheidsstelling van Arrow blijkt echter dat het opstellen van goede voorkeurregels op essentiële moeilijkheden stuit.

Deel: Epsilon Uitgaven 23 | ISBN: 9789050410298 | Druk: 1, 1992 | Aantal pagina’s: 144 | Onderwerp: algebra | Doelgroep: studenten hogeschool, studenten universiteit, algemeen geïnteresseerden

Op voorraad

Antonius Storcken werd in 1955 geboren te Geleen en studeerde wiskunde en informatica aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. In 1989 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant in de sociale keuzetheorie bij de hoogleraren Pieter Ruys, Stef Tijs en Harrie de Swart. Vanaf 1992 is hij als universitair hoofddocent wiskundige economie verbonden aan de Rijksuniversiteit Limburg.

Harrie de Swart werd in 1944 geboren te Tilburg, studeerde wis- en natuurkunde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen en specialiseerde zich in de logica, grondslagen en filosofie van de wiskunde. In 1976 promoveerde hij aldaar op een onderwerp uit de intuïtionistische logica bij Johan de Iongh. Vanaf 1980 is hij hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant. Naast artikelen publiceerde hij een aantal boeken.

  1. Kiezen uit twee
  2. Beslissen over drie of meer alternatieven
  3. Karakterisering van beslissingsregels
  4. Domein beperkingen