• WISKUNDEBOEKEN
  • VOOR SCHOOL, STUDIE EN WERK
  • MEER DAN 150 TITELS!

Spelen met Kansen

Henk Tijms

€ 30,-

incl. 9% BTW

Deze titel is uitverkocht en wordt niet herdrukt. Aanbevolen alternatief is ’Kansrekening in Werking’ van Henk Tijms, deel 52 in de Zebra-reeks.

 

--------------------------
Eeuwenlang leefde de mensheid met het idee dat ’onzekerheid’ het domein was van de goden en buiten het bereik van de menselijke berekening viel. Nog steeds denken velen dat statistiek en kansrekening gebieden zijn van deemster en beguicheling. Pas in de zeventiende en achttiende eeuw kwam de wetenschappelijke aanpak van kansproblemen tot bloei door het werk van geleerden als Pascal, Fermat, Huygens, Bernoulli en Laplace. Waren het destijds vooral dobbel- en kaartspelen die tot de ontwikkeling van de kansrekening hebben geleid, tegenwoordig is de kansrekening onmisbaar op allerlei terreinen in de maatschappij. Deze is van belang bij het kopen van aandelen of verzekeringen, bij medische, juridische of technische beslissingen en in vele andere situaties. Dit boek laat zien hoe rijk aan toepassingen de kansrekening is. Deze grondig herziene tweede druk bevat een groot aantal voorbeelden waarvan vele op het gebied van casinospelen en loterijen. Zo wordt de lezer spelenderwijs vertrouwd gemaakt met de grondbegrippen van de kansrekening.

Deel: Epsilon Uitgaven 43 | ISBN: 9789050410717 | Druk: 2, 2002 | Aantal pagina’s: 304 | Onderwerp: kansrekening en statistiek | Doelgroep: studenten hogeschool, studenten universiteit, algemeen geïnteresseerden

Dit product is niet op voorraad.

Henk Tijms werd in 1944 geboren te Beverwijk en promoveerde in 1972 bij prof. G. de Leve (UvA). Hij is emeritus hoogleraar operationele analyse aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en publiceerde vele artikelen op het gebied van de toegepaste kansrekening en stochastische optimalisering. Daarnaast heeft het populariseren van wiskunde zijn sterke belangstelling en is hij mede-ontwikkelaar van het educatieve softwarepakket Orstat op het gebied van operationele research en kansrekening.

  1. Inleiding
  2. Illustratieve kansproblemen
  3. De wet van grote aantallen en simulatie
  4. Kansproblemen en simulatie
  5. Discrete kansverdelingen met toepassingen
  6. De normale verdeling en de centrale limietstelling
  7. Bayes en beslissingsbomen

Ik kocht enkele jaren geleden de eerste editie van het boek en was onder de indruk van de veelzijdigheid ervan. De tweede editie, die hier besproken wordt, is een uitbreiding van de eerste en bevat een nog groter arsenaal toepassingen en uitdiepingen. Om de paar pagina’s worden onderwerpen aangesneden die je zelden elders aantreft, zonder dat de tekst ooit gekunsteld of vergezocht overkomt. Waar nodig wordt de vereiste wiskunde niet geschuwd. Daarbij blijft de tekst echter altijd vlot leesbaar. Een aanrader, vind ik, van kaft tot kaft. Pedro Tytgat in Uitwiskeling, januari 2003.